Home / Aktuelnosti / MIZ Modriča organizovao drugi zajednički iftar za svoje džematlije

MIZ Modriča organizovao drugi zajednički iftar za svoje džematlije

U ponedjejak 12.06.2017. g./17. ramazana 1438. h.g. kao kruna mnogobrojnih ramazanskih aktivnosti za područje Medzlisa IZ-e Modriča, organizovan je centralni iftar.

Ovogodišnji zadatak organizacije centralnog iftara pripao je džematu Tarevci. Koliko su čestiti domaćini bili Tarevljani, najbolje govori činjenica da je bilo 300 planiranih, a na poziv se odazvalo oko 400 postača i svi su bili usluženi prema našim lijepim adetima i običajima. Iftar se odvijao ispred Donje džamije u Tarevcima, pod otvorenim Modričkim nebom. Program je počeo, akšam namazom, nakon čega je upriličen iftar tokom kojeg se kao domaćin obratio dugogodišnji, vrijedni, tarevački imam, Redžo ef. Mehanović. Poselamio je prisutne, posebno goste, predstavnike Muftijstva tuzlanskog dr. Sead ef. Seljubca, pomočnika muftije, mr. Ahmed ef. Hatunica, birektora Behram-begove medrese u Tuzli i njegovog pomičnika za nastavu dr. Mensur ef. Husica. Ovu prelijepu ramazansku večer svojim prelijepim izvođenjem ilahija uljepšali su članovi hora Azizija iz Orašja na čelu sa svojom neumornom stručnom voditeljicom Eldina-hanumom Kukuljević.

Nakon uvodnog obraćanja mjesnog imama Redže ef. u ime medžlisa prisutnim se obratio glavni imam Safet ef. Karahmetović. Glavni imam Safet ef. istakao je veliko zadovoljstvo organizovanim iftarom i nekoliko puta pohvalio kompletnu organizaciju. Safet ef. je također kazao da mjesec Ramazan pored toga što je mjesec posta, prvenstveno je mjesec Kur’ana te da vjernici, muslimani, trebaju što više vremena provesti sa Kur’anom u toku Ramazana. Poslije glavnog imama riječ je data dr.Sead ef. Seljubcu , pomoćniku muftije tuzlanskog Vahid ef. Fazlovića, te se on sa nekoliko vrlo sadržajnih poruka obratio skupu. Nakon obraćanja naše uleme, mikrofon su preuzeli članovi hora Azizija, koji su svojim umiljatim glasovima uljepsali ovu posebnu noć za Modriču. Bitno je za kraj napomenuti da su uz vrijedne domaćine, iftar služili i u organizaciji učestvovali, omladinci i omladinke polaznici halke hadisa, koja na prostorima medžlisa Modriča, Odžak i Bosanski Šamac traje skoro dva mjeseca a koju vodi prof.Adnan ef.Kavazović, imam Čaršijske džamije u Modriči.

Molimo Allaha Uzvišenog da svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovogodišnjem centralnom iftaru, ukabuli njihov trud. Da ih On, Milosni, Svojom Milošću ogrne i da kraj Ramazana dočekaju čisti od grijeha zajedno sa svojim najmilijima!

Amin Ja Erhame-r-rahimin!

Adnan ef. Kavazovic

Check Also

Druženje za omladinu

U okviru cjelomjesečne manifestacije kojom MIZ Modriča, Odžak i Bosanski Šamac obilježavaju mjesec rebi’u-l-ewel, pripremljeni …

Mevludska svečanost u Tarevcima

Povodom obilježavanja mevluda u džematu Tarevci, 24.12.2017. godine (nedjelja) poslije podne-namaza, pozivamo vas na druženje …